Tuesday, June 7, 2016

air nabeez?

Sebelum tidur kita sediakan "Air Nabeez" dulu,
Minuman kegemaran Rasulullah SAW,
Nabi akan rendam beberapa butir kurma atau kismis (salah satu) di dalam air untuk semalaman (dalam bekas bertutup) + minum air rendaman kurma tu diwaktu pagi. Air tu nabi minum & buah kurma yang dah lembik tu, nabi telan sekali.Air nabeez nie dikatakan sebagai sunnah nabi,juga membantu menjadi sumber tenaga seharian dlm kita berpuasa :)
*sy ambil 5 biji kurma,carik2 dan buang bijinya*
*pastikan dlm bilangan yg ganjil yaa*
*isi air dalam bekas,masukkan kurma tdi dan kacau manja,tutup kan dan siap utk diminum esok!jgn lupa selawat sblum minum yaa :)

Day 1 ramadhan :: ayam penyet

Ayam penyet cabe hijau by Resnah

Bahan-bahan
5 potongpaha ayam
15 buahcabe keriting hijau
10 buahcabe rawit
5 siungbawang merah
3 siungbawang putih
2 buahjeruk limo
1 potongterasi
secukupnyagula merah
1 sdmcuka apel
1/2 sendokminyak sayur
1 sdmlada bubuk
1 sdtgaram dapur +
Langkah
Cuci ayam lalu lumurin dengan cuka apel garam secukupnya dan lada bubuk.. diamkan 20 menit samapi ayam meresap
+
Potong cabe dan bawang terasii lalu panaskan minyak cabe dan bawang dan terasi d goreng smpai layuu
+
Cabee sudah layu lalu angkat dan ulek kasar cabee tambahkan gula merah secukupnyaa garam dan air jeruk limo.
+
Panaskan minyak lalu goreng ayam sampaii keringg dan matang.. ayam yg sudah matang lalu d geprek kasar lalu goreng ayam lg hingga dalam ya kering dan matang.. angkat ayamm dan campurkan dengan sambil cabe hijau ayam siap d hidangkan



Sumber: cookpad

Monday, January 11, 2016

I-Vita ke Livita?

salam korang. Selamat petang.

Petang2 gini kalau pekena goreng pisang sodap gak nih. tapi tengah kerja la plak. malas nak kuar. hihi

Eh korang tau tak Livita tu ape? opsss silap plak bukan livita tp I-Vita. Pernah tak dengar? I-Vita ni dulunya di kenali sebagai trigoal dan sekarang diorg rebranding semula produk tersebut. I-Vita ni produk utk  saraf mata dan ianya utk memulihkan masalah rabun jauh, dekat, dan silau.

Dengarnya produk ni dia ada 3X lebih lutien dari produk yang lain di pasaran. dan kalau korang nak tau I-Vita ni produk pertama vitamin dalam bentuk cecair ;)


sekarang tak susah dah ada I-Vita. semua bahan2 ni ada dalam I-Vita


Siapa kat sini ada masalah rabun jauh? dekat dan silau? Eye bag? boleh Wasap no ni ya untuk tau lebih lanjut tentang produk ni +6019 5091982


ok tu je lah ain nak tulis. Mata Cantik Mata Bersinar ;)


Tak abis2 cek lawa cek lawa

salam korang,

lama dah rasanya ain tak keudara kan? eh silap tak menulis kan? terlalu banyak perkara yang nak buat sampai rasa tak sempat langsung nak menulis, tgk blog yang dah bersawang ni dan semuanya lah. ;)


eh korang perasan tak kat FB, Insta orang dok share pasal cek lawa, sikit2 cek lawa. abis penuh timeline dengan menda tu je.

Setelah di selidik di kaji dan sebagainya rupanya produk cek lawa ni ialah produk untuk putihkan ketiak. Ohmai. Produk yang ain rasa most of perempuan mmg akan cari lah. kalau lelaki tu ain tak pasti la plak cari ke idok produk gini ;P

Siapa kat sini yang cari produk untuk putihkan ketiak? Rasa nak cari produk putih ketiak buatan Malaysia? boleh lah support cek lawa ya. kita kalau tak support produk malaysia siapa lagi kan? tul tak?



okey la korang nnti ain bersiaran semula ya nak wat kerja sat. ada lagi ni nak story mory dengan korang. just wait ya

Friday, January 8, 2016

FIZO OMAR SENTAP DENGAN BLOGGER KISAH EMAS PUTIH

Salah seorang artis kaki sentap bagi aku adalah Fizo Omar.. Mungkin dia jenis manja & hati tisu.. Tak boleh kritik sikit terus sentap sampai ke uraf saraf paling halus. Biasa la blogger memang akan review pengalaman dia kat blog.. Nak2 makan kat restoran artis ni. Kau nak dapat pujian kau bayar blogger untuk review confirm takde kena kritik sebab dah kena bayar hahahaha..  tapi kalau depa pergi makan & bayar sendiri memang review depa ikhlas dari hati la. Nak harap depa kipas2 restoran kau walau service tak tip top minta maaf la..


Sepatutnya Fizo Omar tak cepat melatah nak hentam balik Blogger tu sebab kritik service dia yang lambat. Suka hati la dia nak tulis apa.. Dah memang betul pun lambat kau nak suruh dia review macam mana. Service kau macam lipas kudung. Order tak sampai seminit terus dapat makanan. Kritik tak bermakna untuk menjatuhkan. tak payah pertikai kenapa dia tak email buat komplen secara private. Kadang2 kalau buat komplen secara email ni bukan semua orang layan sangat. Nak2 lagi komplen pasal service lambat. Kot2 komplen jumpa lipas ke, cicak ke dalam makanan.. maybe yang tu owner dia alert.. Lagipun dunia blog memang macam tu. Pengalaman mereka menjadi rujukan pada orang lain. Kalau dah tahu restoran kau memang hadapi masalah agak lembab just buat sesuatu memperbaikinya.

artikel penuh baca kat SINI

Sangat tak bijak Fizo Omar membuat statement menghentam blogger yang mengkritik service restoran dia walaupun dia sendiri akui masalah tu memang ada. Nak pelanggan faham kau tak cukup kakitangan?? Itu bukan masalah pelanggan kot. Dah tau kau retis.. Memang la apa kau buat semua orang bagi perhatian. Kau buka restoran memang orang akan serbu nak rasa menu kat situ.. Tu la kelebihan seorang artis. Di sebalik kelebihan tetap ada kekurangannya.. Kekurangannya kalau ada yang best yang berlaku pun cepat jugak orang perkatakan. Kau nak yang best2 je memang tak dapat la.

Sebenarnya isu ni kalau Fizo Omar tak sentap tak jadi isu besar sangat tapi sebab dia dah sentap sampai beatifulnara pun dah up story ni.. Mungkin jadi satu publisiti buat restoran dia tapi make sure service tak lambat lagi la. Kalau lambat confirm orang pun akan akui kritikan yang blogger tu buat memang betul.

Moral of the story.. Retis macam ni tak payah nak support sangat. Kritik sikit sentap macam satu keturunan kena maki

Hamil Itu Menyeronokkan. 10 Fakta Ini Buat Ibu Hamil Tersenyum




Melahirkan bayi merupakan perjuangan hidup mati seorang wanita. Kesakitan dan keperitan yang ditanggung tiada tolok bandingnya. Ketahui beberapa fakta menarik mengenai proses melahirkan bayi.

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. Kira-kira 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa dua minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa kecil bagi wanita itu.

9. Wanita lepas bersalin sama seperti bayi baru lahir yang bersih dan suci daripada dosa-dosa lalu.

10. Tetap cantik biarpun perut semakin membesar. Jangan risau tentang penampilan yang semakin berubah kerana ada suami yang suka bentuk badan isteri yang dianggap lebih seksi ketika mengandung.