Wednesday, July 24, 2013

Pengalaman bersalin secara czer

Hi semua, seperti yanh ain janjikan ain akan buat entry pengalaman ain deliver my baby pada 30hb Mei 2013 hari tu. ikutkan lama dah ain cerita. tapi seriusly ain x der masa kot nak wat entry. bukak fb pun gune hp n note jer. harus la tak puas kan?

Actualy, ain ade darah tinggi yang mana sebelum3 ni tak der pun tau. tetiba 2 minggu sebelum deliver tu ain kena plak. kepala pening gila tp ain tak kenapa tapi ain p lah hospital. Biasalah ain kan, asal sakit memang ain serah diri kat hospital. you know why? sbb ain terlalu sayangkan kandungan ain ni plus ain tggu 1 tahun 3 bulan untuk berisi. harus lah ain tak sia2 kan? korang bygkan sepanjang ain pregnant husband tak benarkan ain buat satu keje pun. memasak tak payah, basuh baju tak payah, kemas rumah pun tak payah. Ain just kena jaga diri ain bebaik dan tido. tu je. ok dah2 cerita pasal lain plak la kan?

berbalik pada darah tinggi tu, ain masuk hospital pada 23hb mei memula. duduk la wad dalam 2 hari mcm tu. ain boleh discharge bila darah ain kembali normal dan yang mana ain discharge tanpa amik ubat ape2. just doktor suruh rest n tdo jer. BP ain masa masuk tu 160/100 mcm tu lah. ain tak ingat plak exactly berape bacaannya. memang tinggi lah. sampai bila ain dah naik ward ade doktor datang. dia tgk bacaan BP ain then dia kate kalau dia yang handle case ain masa ain masuk dia akan paksa ain bersalin dah. tapi on that day BP ain dah kembali normal jadi memang tak blh la nak paksa bersalin kan. Fuhhhh.

 then yang kedua ain check in 29 mei plak. BP ain pun tinggi mcm ari tu jugak. then ain d beri ubat darah tinggi la untuk turunkan BP tapi tak berjaya tau. duk tinggi tang tu jugak so kena lah warded lagi. bila BP okey je sok pagi tu. Pakar datang ckp nak induce and tak boleh nak amik risiko tunggu smapi due date utk beranak mcm biasa. ape pun tak kisah lah yang penting baby dalam tummy ain selamat tu je yang ain pk.

pas tu induce la pagi tu. yang peliknya ain langsung tak rasa sakit. sikit pun. baring atas katil sampai lebam sbb depa tak kasi jalan takut ubat yg depa masuk tu kuar lah. then berape jam ntah pas tu doktor check jalan. jalan cuma bukak 1cm jer. jadinya kena lah induce kedua pulak. Induce kedua tu baru lah ain rasa sakit yang amat. nak baring pun tak boleh. haish mmg sampai nangis2 lah ain tau. pastu kul berape ntah doktor check jalan bukak 1cm jugak. jadi doktor kate dia tolong bukak kan jalan. so duk lagi kat katil. pastu berape jam ntah check lagi jalan baru 3cm then doktor suruh tolak p labour room.

duk la ain dalam labour room dgn en suami.barape jam da ain sakit ntah mcm ape x tau la. rasa nak terkencing pastu ckp dgn misi ke ape tak tau yg sentiasa ade dekat ain masa dlm labour room tu. dia suruh ain kencing je atas tilam tu. haish mmg tak dpt kencing la. sampai dia kena tolong bagi kencing ain kuar. hahahah sory yer main tulis jer ape jadi. pas dah tu ain pun duk la lagi sampai doktor datang check jln n bukaan cuma 3cm lg. then doktor pun cuba lagi besarkan jalan tu. berape jam ntah kan jalan tak bukak makin besar pun. then pulak ctg baby pun dah tak cantik tu pun ain tau bila doktor pakar datang. then doktor tu kate tak leh tggu dah kite kena czer jgk. masa tu dtg la doktor terangkan ape risiko czer. masa tu ain dah nangis2. byk kot risiko tapi ape lah pilihan yang ain ada sbb ain nak baby ain selamat.

masuk OT dalam kul 4lbh kot ke kul 5 mcm tu. doktor bagi bius pastu suruh ain angkat kaki la ape la. padal da tak leh angkot kot. nak gerakkan kaki pun tak leh. then depa kate bius ok la. then tutup la kain smpai ke muka ain. ingat leh la tgk tapi x leh rupanya. huhuhu ade hati nak tgk kan? tapi walaupun x leh tengok tapi masih blh rasa bila doktor potong perut ain dan jugak masa dia tekan2 perut ain nak kuarkan baby.

Serius ckp ain mmg sgt berdebar2 nak tengok baby ain. kuar jer baby depa amik lap dulu kot baru kasi ain tgk jantina baby. Syukur Alhamdulillah ain dapat baby girl. Tecik jer. berat dia cuma 2.4kg.

lepas jer ain tgk jantina baby ain terus tertido kot. mayb kesan bius ke? tp bius tu cuma pinggang ke bawah? mcm mana leh ain ngantok sgt? ain selamat lahir kan baby kul 5 lbh tp naik wad dlm kul 8 lbh tak silap.

Cuba korang ada kat tempat suami ain. Agak2 berdebar2 tak? lama kot tunggu. huhu.

k lah korang rasanya cukup sampai sini kot ain share pengalaman ain. yang sayangnya ain tak ingat exactly waktu2 yang penting untuk ain ingat. jadi pelupa eh? hahahahah

6 org yang baik hati komen:

  1. Tahniah Ain!! Baby girl leh mekp2 pakai kain kembang!!!

    ReplyDelete
  2. terasa nk wat plak entry pengalaman bersalin kali pertama.. Tahniah krn berjaya walaupun byk dugaannya..

    ReplyDelete
  3. pengalaman yg hampir sama dgn sy.. sy dh 2x czer.. dan br jgk bersalinkan anak kedua yg pun czer jgk, dh dua bulan dah dia skrg ni.. sama bayalah anak kite..bb sy lahir awal bulan mei..hehe.. berat lahir pun sama.. kecik takpe, nt dia besar kejap jer..semoga ain dan baby sihat selalu yer...

    ReplyDelete
  4. nana ms preggy da 7 bln BP xstabil.kjap turun,kjap naik..doc decide nak induce ms kndgan 39w4d..time tu mmg nk nangis la..sbb mmg xnk induce..nak rase sakit nk bersalin.tp ape kan daya nyawa anak tu lg pnting..ikutkan je la..sakit induce 18jam + 12 jam lagi dlm labor room..fuhhh mmg mcabar la..pas 30jam sakit jalan cuma bkk 4cm je..nak @ tak tpksa la proceed czer..husbnd pn kberatan nk proceed czer.tp pas doc pakar terangkan kesan kalo tgu lama,husband tpksa mgalah..bby lahir 1/1/12@4.26pm..tarikh yg mmg bkn kami mtk..tapi kuasa allah swt tu mgatasi segalanye..berat bby 2.72kg je..rezki sgt2 sebb dari dlm labor room smpi la ke dewan bedah nana di jaga oleh doc perempuan..jln xbukk2 rupenye bby terbalik n kepala dia mndongak..alhamdulillah sumenye selamat..skrg anak nana umur 1thn6 bln..cpat sgt dia mbesar...hihihii..czer@normal bkn pkara yg pnting..nyawa si kcil tu lg penting..Tahniah kak ain..smga si tecik mbesar jadi anak yg berbakti pada ayah n ibunye...

    ReplyDelete