Sunday, March 10, 2013

Pentingnya Acid Folic


Asid folik atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran. Asid folik diperlukan terutama semasa anda merancang untuk hamil, dan tiga bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).



Kajian telah menunjukkan bahawa, kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70%. Itulah sebabnya sangat penting untuk anda memakan asid foilk semasa hamil. Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus selepas ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.

Risiko-risiko yang boleh menjurus kepada spina bifida

  • Keluarga yang pernah mengalami NTD
  • Pernah hamil anak yang mengalami NTD
  • Mengambil ubat sawan
  • Kencing manis
Semua wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya 0.4 miligram dan 0.8 miligram sesudah hamil untuk mengurangkan risiko tersebut.

For me, tak pernah lagi skip amik acid folic even ade org ckp jgn mkn nnti baby besar la ape lah... ain tak kesah sbb ain syg kandungan ain ni.... tak kan doktor suh kita makan utk keburukan ye dak? tp skrg ain amik obimin jek... dlm tu semua ade utk ibu hamil.... 

1 org yang baik hati komen:

  1. Btul tu asid folic mkn jer untuk kbaikan jgak :) bby besar ok la, kang bby kecik susah nk pgg lak..kikiki

    ReplyDelete