Resepi ni ain gigih cari dan share sbb ain teringin sangat
nak makan. Nnti sabtu ke ahad ain buat dan ain share dengan korang eh gmbrnya
yek.
Bahan2
2 cawan beras pulut @ ½ kg beras pulut – rendam semalaman
bersama ½ sudu the kapur makan
1/2kg gula merah/nisan/gula melaka
250gm gula putih
1 ½ biji kelapa – jadikan 3 gelas santan
2 helas daun pandan – disimpul
daun pisang secukupnya
cara2
- beras pulut yang telah direndam semalaman, diangkat dan ditoskan dan kukus hingga masak
- masukkan 2 cawan santan, gula melaka/gula merah serta gula pasir dan kacau sebati
- masukkan daun pandan yang telah disimpul dan teruskan mengacau dengan api sederhana
- apabila gula telah menggelegak, masukkan pulut sedikit demi sedikit dan teruskan mengacau dengan api yang perlahan
- masukkan lebihan 1 cawan santan lagi dan kacau sehingga sebati dan pekat
- apabila pulut kelihatan telah bersalut dengan gula dan berkilat boleh di angkat dan diletakkan dalam dulang yang telah dilapik dengan daun pisang
- siap untuk di hiding
0 org yang baik hati komen:
Post a Comment